Spara kvittot

Vår uppskattade gästkrönikör Viktor Källberg funderar den här gången kring orsak och verkan.

Viktor Källberg

Det är lätt att gå vilse i den enorma subkultur som träning faktiskt blivit i Sverige idag. Det snackas optimal proteinsyntes, BCAA vs EAA, periodisk fasta vs den mer traditionella byggardieten äta var tredje timme, högreps eller lågreps, tung träning eller lätt, you name it. Diskussionerna är många och förespråkarna likaså. Hur ska man då förhålla sig till allt det här? Vart börjar man och vad väljer man? Det finns inget konkret svar på den frågan men jag väljer att svara klyschigt; på ruta ett. Det är här på ruta ett du tar dina första kliv ut på okänd terräng, det är här som din resa tar fart. Det är här som du, genom trial and error, kommer krångla dig fram längs den osnitslade banan som är din träningskarriär. Du kommer färdas långt och länge, över ängar och genom taggiga snår, i upp- och nedförsbackar, genom djupa dalar och upp på höga berg, från Fylke till Mordor och tillbaka. Ja, det är med andra ord ingen spikrak resa som kommer äga rum här (om du inte heter Phil Heath och liknande, då tenderar saker att bli lite lättare).

Även om du inte heter Phil eller Jay kan du utvecklas bra.

När du väl står där i startgroparna på ruta ett finns det egentligen en sak du kan göra för att sätta igång, att kasta dig ut! Att pröva dig fram är det enda sättet att ta reda på vad som faktiskt fungerar för just dig. Din kropp kanske svarar bäst på tyngre träning, då kan ingen studie i världen som förespråkar högrepsträning ändra den aspekten för din kropp är unik, du är unik! Ingen människa är den andra lik, varken fysiskt eller psykiskt, och därför kan ingen annan än just du själv veta vad som i längden kommer vara bäst för dig. Det som är svårt här är att det kanske inte alltid är så lätt att se vad som faktiskt fungerar bäst. Man kanske testar både hög- och lågreps och inget tycks ge mer än det andra. Du börjar genast fundera på träningsupplägget och vrider och vänder på det till du blir tokig utan att se vart bristen med största sannolikhet ligger, nämligen i helheten. Är det möjligtvis i en annan aspekt av ditt liv som någonting brister? Kanske måste du se om din kost och inte träningen? Är du ute och härjar på dansgolven med fröken Tequila lite för ofta? Spenderas nätterna jagandes terrorister på CounterStrike? Ibland är det svårt att missa skogen för alla träden. Det är mer än en hobby nämligen en livsstil och allting hänger således ihop. Saknar du en pusselbit blir hela pusslet lidande

Stanna upp och fundera ibland.

Det finns så otroligt många aspekter att beakta när man väljer att ha träning som livsstil. Givetvis handlar allt först och främst om vilka mål du har. Om du inte har alltför höga ambitioner behöver du kanske inte oroa dig över små petitesser som näringstiming, något som den tävlande och apirerande atleten däremot inte alls kan se förbi. Lägg ribban efter din egen ambition och gör det som känns rätt för dig. Alla vill inte bli världsmästare likaväl som att alla inte vill träna för att få ta med sig en partner hem från krogen. Vad du än gör, var ärlig mot dig själv i ditt val av grad här och således med jobbet som hör därtill. Om du inte maximerat arbetet ska du inte heller förvänta dig maximerat resultat. Jag tror att vi alla känner någon, eller åtminstone träffat någon, som gnäller over uteblivna resultat men när du ser dessa individer på gymmet, om de nu dyker upp, förstår man snabbt varför. Det tenderar att bli mer träning av käkmuksulaturen än biceps och då är förklaringen till varför armmåttet står still inte svår att begripa. ”Don’t be upset by the results you didn’t get with the work you didn’t do”.

Fundera på vad ditt mål med träningen är och vad du faktiskt vill åstadkomma. Därefter kommer egentligen det viktigaste av allt, att tro på dig själv. Du måste själv tro på möjligheterna du har och förstå innebörden av makten som vilar i dina egna händer. Om du inte tror på din egna förmåga, om du tvivlar på att du kan göra det här, då är kampen förlorad redan innan du börjar. Allting, och jag menar allting, hänger på din egen inställning till vad det är du tänker ta dig an och det gäller allt här i livet. Så börja i rätt ände. Bestäm dig för vad du vill göra och tro på att det är möjligt! Den enda som kan stoppa dig själv är du själv, och det beslutet ligger alltid i dina egna händer.

Träningen är ingen sprint, utan ett marathon.
Nu börjar det. Här börjar den fantastiska resan. Den resa som du kommer befinna dig på resten av ditt träningsliv. Med den mentala delen redo är det ju nämligen bara en sak som fattas, att ta det första klivet. Börja med att testa det tränings- och kostupplägg som intresserar dig och tycks passa dig bäst. Och här kommer det viktiga. Spara kvittot. Gå vidare i träningen, var öppensinnad och testa ett nytt upplägg som även det verkar lovande. Spara kvittot. Du börjar fundera på om 3 g protein per kg kroppsvikt ger bättre resultat än 2 och testar även denna teori. Spara kvittot. Vadå spara kvittot, vad pratar du om? Det är simpelt. Oavsett vad det är du gör, hur du väljer att agera i en given situation, kommer du alltid få ett kvitto på just det valet. Kortfattat sagt, cause and effect. Fick du enorm träningsvärk av hantelcurls men inte ett dugg av stångcurls? Ja då vet du vad som tycks fungera bäst för dig. Eller när din flickvän frågar dig om hon gått upp i vikt och ditt svar inte riktigt var det hon förväntade sig (inga namn nämnda) tenderar effekten att bli flygande glas, orkanstorm och ett flertal nätter på stenhårt liggunderlag veckorna därpå. Orsak och verkan, simpelt va? Vad var det jag gjorde och vad fick jag i utbyte? Jag kan inte nog understryka vikten av att gå tillbaka och reflektera över de val du gör. De är många, hundratals, varje dag. Att ignorera effekten av dessa vore inget annat än korkat även om dina mål inte är att stå inoljad på en scen under bländande strålkastarljus. Genom att konstant reflektera över vad du gör så försäkrar du dig om att du aldrig gör samma misstag två gånger. Du försäkrar dig om att du alltid ämnar att ändra om något som inte fungerade förra gången. Du försäkrar dig om att alltid optimera din prestation och din fysik. Du försäkrar dig med andra ord om resultat.

Reflektion ger resultat. Här är Viktors egna de senaste åren.

Om du efter åtta veckor på ett specifikt träningsschema lyckades slå personbästa i alla dina lyft har du med största sannolikhet hittat ett fungerande koncept för dig. Tolka kvittot på arbetet du utfört, inse vad som fungerade och vad du kunde gjort annorlunda. Därefter gör du om processen. Det klaffar lite bättre denna gången, det kändes bättre här och där men kanske skulle jag gjort si och så annorlunda. Du reflekterar över det nya kvittot, drar lärdom och går vidare. På detta sätt fortskrider sedan din väg mot dina mål. Genom att konstant reflektera över vad du gör och varför kommer du nå så mycket längre i din satsning. Man kan aldrig ta något för givet eller helt enkelt bara hoppas att det ska fortsätta i den takt som det gör för den dagen det vänder och istället går utför så vet du inte vad du ska ta dig till. Om du däremot sparat dina kvitton under resans gång och står där med alla korten på bordet kan du snabbt peka ut boven i dramat och eliminera den för att fortsätta utvecklas.

Det handlar kort och gott om att själv ta kontrollen över din prestation. Agera utifrån dina erfarenheter och dra lärdom från dina val. Det är alltid upp till dig. Mängden arbete du lägger, det får du tillbaka i motsvarande mängd resultat. Bestäm dig för vad du vill åstadkomma, tro på dig själv och ta dig sedan an utmaningen. Och vad du än gör, släng inte det där kvittot.



Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023