Mr Olympia 2015 – vem vinner?

Tyngre tippar de tio bästa i årets Mr Olympia.

Alex Danielsson

I skrivande stund är det exakt 27 dagar kvar till avgörandet av den 51:a upplagan av Mr Olympia. Som vanligt sker det i Las Vegas, Nevada, inför förmodligen ganska välfyllda läktare, där även vi som inte har möjlighet att ta oss till vuxenvärldens Disneyland får möjlighet att hänga med via webcastade sändningar.

Trots ett aldrig förr skådat medieklimat, där varenda atlet numera kan kommunicera (en möjlighet de flesta också använder) alla delar ur sin träningsvardag, sina förberedelser och sina högst personliga tankar om vägen mot målet, så är årets upplaga aningen mer oklar och otillgänglig än på mycket länge. Inte ens hälften av vår tippade topptia här nedan har visat upp sig under året, varför vi och alla världens byggarkonnässörer tvingas till mer eller mindre kvalificerade gissningar. Så ock vi. Dock är det en uppgift vi aldrig skulle drömma om att fly undan. Istället kavlar vi upp våra fiktiva skjortärmar och kastar oss ut bland statistikdatabaser, inofficiella rapporter och därefter sätter våra blanka svettblanka pannor i djupa veck. Vem kommer vinna? Och vem blir tvåa, osv.

Bland de förutsättningar vi alla tvingas leva med är att det finns ett helt gäng bra atleter som ännu inte är kvalificerade att tävla på Olympia. Tidigare segrare (Phil Heath och Dexter Jackson) är alltid kvalificerade, och topp fem från fjolårets tävling (Kai Greene, Shawn Rhoden och Dennis Wolf) är också välkomna. Dessutom är alla de som segrat i en proffstävling under säsongen kvalificerade. I tillägg kan man också kvala in på poäng som tjänas in vid placering 2 till 5 under säsongen. De fem atleter med flest intjänade poäng kommer till slut att också beredas plats under Olympia-helgen. Summa summarum: det är numera betydligt svårare att ta sig till sportens finrum.

Natten till idag söndag avgjordes den näst sista [(1)] möjligheten att kvala in, då via IFBB Wings of Strength Texas Pro, i San Antonio, Texas. Märkligt nog kom bara 11 proffs till start där, och av dessa låg segraren Johnnie Jackson också riktigt bra till på poäng redan innan. De fem som just nu är klara via poäng är: 

Steve Kuclo: 15 p
Victor Martinez: 14 p
Branch Warren: 13 p
Justin Compton: 11 p
Brad Rowe: 11 p 

Den som lever får dock se. Det är ju som bekant inte över innan den feta damen sjunger. Trots det är våra tips baserade på läget idag, dvs att dessa fem herrar tar sig till start. Och därmed ser vår resultatlista till årets Mr Olympia ut som följer:

10. Victor Martinez, USA
‌ Redaktionsfavoriten är formellt inte klar för Olympia än, men i praktiken har han redan börjat smörja upp. Har en andraplats i New York att luta sig mot, men vi tror han kommer in här skarp och färdig, och då platsar han här. Det sista som överger människan är hoppet, och vi hoppas fortfarande på att vi ännu inte sett den bästa versionen av Victor.

Victor Martinez blir tia. 

9. Branch Warren, USA
‌ Att vi sätter den tvåfaldige Arnold Classic-segraren och Olympia-tvåan från 2009 först på nionde plats hänger mer samman med att de övriga i fältet blivit så mycket bättre, medan vår Texas-hjälte inte riktigt hittat samma växel. Han är köttig, han är bra och han är maffig som få. Men i symmetrirummet är det tyvärr lite för glest.

Den hårdast jobbande byggaren i branschen blir här nia. 

8. Cedric McMillan, USA
‌ Tonvis av talang, med långa svepande linjer av närmast klassiskt snitt. Vid som en Airbus A380 och med massor av freakiga detaljer. Dock fortfarande lite för osäker i hur han ska nå toppformen samt en del opolerade poseringsdetaljer. Men skulle han spika det så är han alltid ett bud på topp fem.

Cedric, räcker till åttonde.

7. Justin Compton, USA
‌ Den 27-årige Justin är just ju lite av samtalsämnet i byggarsvängen. Ännu i sammanhanget spolingsung och därmed borde det finnas viss utvecklingspotential kvar. Att han är kopiöst muskulös, med lår, axlar och armar från en annan planet, är klart. Att han kan ta sig i form betvivlas inte heller. Men kan han mejsla fram det vägvinnande flytet?

Unge Justin blir sjua.

6. Shawn Rhoden, USA
‌ Med en underkropp i yppersta världsklass och ett tag en av sportens klarast lysande stjärnor. Har egentligen alla yttre rekvisit för att utmana om en tätplacering, men behöver få allt att stämma för att nå dit. Saknar ännu tjockleken och detaljerna i överkroppen som kan matcha låren, och hans utvecklingskurva är nog dessvärre pekandes åt fel håll.

Den bländande Shawn Rhoden får här finna sig i att ta ett kliv tillbaka.

5. Dennis Wolf, Tyskland
‌ Dennis hade ett bra år i fjol. Han vann Arnold Classic, han vann Arnold Europe och han vann i Prag. Tog dock stryk till Shawn Rhoden i San Marino. Och så blev han fyra här. Dennis själv tror på seger i år. Vi tror dock att han kommer få nöja sig med femteplatsen. Och det är inte heller fy skam.

Han må yla om det, vargen, men han blir femma. 

4. Dexter Jackson, USA
‌ Den evigt unge Dexter, som segrade på Olympia 2008, har under sin 16 år långa proffskarriär aldrig varit dålig. Istället är han alltid i superform och på något sätt alltid en fullgod kopia av sig själv. I år har tongångarna känts än mer positiva, och det känns som det nu finns ett nytt lugn och en tydligare harmoni kring Dexter. Därför tror vi att han här kommer visa upp något som är i klass med den bästa Dexter någonsin.

Dexter, yngre och bättre än någonsin? 

3. Mamdouh Elssbiay, Egypten
‌ ”Big Ramy” slog ner som en bomb för två år sedan. Aldrig hade vi sett någon med mer muskler som samtidigt också kunde representera någon sorts symmetrisk silhuett. Vojne, liksom. Därifrån han har tagit små men varsamma steg mot en mer mogen och balanserad fysik. Han sägs väga närmare 150 kg offseason, och även om det naturligtvis är osant så är det troligt att han kommer kliva upp på scenen i Las Vegas vägandes strax över 130 kg. Vi tror att 2015 blir det år han tar det verkliga klivet framåt.

Störst i världen. Men inte riktigt bäst (än).

2. Kai Greene, USA
‌ Det är lätt att avfärda Kai Greene. Vi har på vissa premisser också gjort det tidigare, men det går inte att ta ifrån honom att han nu har tre raka andraplatser, endast slagen av mästaren nedan. Att han fortfarande känns motiverad och fast besluten om att försöka jaga titeln säger en del och det mer än något annat göra att vi väljer att tippa Kai som tvåa – igen. Att han då slår alla i världen utom en är inget mindre än svinbra. För alla utom Kai, that is.

En av världens bästa någonsin. Är han nöjd med det?

1. Phil Heath, USA
‌ Nej, det går inte att gå emot en fyrfaldig mästare, speciellt inte en som verkar ha en talang inte bara för kroppsbyggning [(2)] utan även för förmågan att fokusera och prioritera. ”Det går bra nu” brukar vara den sista positiva tanken en mästare tänker innan det börjar braka utför. Men Phil Heath är fortfarande inte nöjd och klar. Man slås istället av hans lugn och den lika självklara föreställningen att han nu som herre på täppan måste jobba ännu hårdare. Inte alls olikt en viss Arnold på sin tid. Med det sagt – grattis till femte raka, Phil!

Phil Heath går mot ännu en seger.

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023