Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja


Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. I artikeln går jag igenom hur en ambitiös och redan vältränad person behöver göra för att nå upp till målen för fysisk aktivitet.

Ett grundläggande antagande i artikeln är att ens fysiska status avgör hur hårt man behöver anstränga sig. Detta med avseende på om det ska betraktas som måttlig- respektive högintensiv aktivitet. Det är dock inte ett antagande WHO gjorde när de skrev riktlinjerna. De valde att utgå från absoluta intensiteter som gräns mellan lätt/mått/hög intensitet. Gränser som alltså skulle vara samma för alla. Man uttryckte detta i METs och satte gränserna till 3–6 respektive >6 för måttlig respektive högintensiv aktivitet.

METs

METs står för metabolic equivalent of tasks. Det innebär den energiförbrukning eller det syreupptag man har vid en viss aktivitet i relation till den man har i vila. Om man i vila har ett syreupptag på 3,5 ml/kg/min innebär två METs 7 ml/kg/min, 6 METs 21 ml/kg/min, osv.

Problemet med detta är ju bara att om en person med ett Vo2max på 30 arbetar på 6 METs kommer det vara väldigt nära maximal kapacitet medan en person med ett Vo2max på 60 knappt kommer vara ansträngd. Det är därför rimligt att anta att den mer vältränade personen kommer få mindre fysiologiska effekter av en viss tid vid ett visst antal METs jämfört med den mindre tränade personen.

Det här visade man på ett snyggt sett i en studie där man hade jämfört gränserna 3 respektive 6 METs med ett stort antal personers första och andra ventilatoriska tröskel (GET respektive RCP) samt deras Vo2max (1). De två trösklarna är bra markörer för de fysiologiska gränserna mellan lätt/måttlig och måttlig/hög intensitet. Om METs-gränserna skulle vara fysiologiskt meningsfulla skulle de behöva stämmas ungefär med de ventilatoriska trösklarna.

Studien visade föga förvånande att det i de allra flesta fall inte fanns någon alls samstämmighet mellan METs-gränserna och de två trösklarna. Det var i princip bara i fallet med personer som hade ett väldigt lågt Vo2max (30–35 ml/kg/min) som gränserna stämde. För alla andra låg METs-gränserna fel.

Resultaten väntat

Det man ska ha med sig här är att det här är helt förväntat. Det är ingenting de skarpa människorna bakom WHO-rapporterna bara missat. Saken är ju den att råden om fysisk aktivitet främst riktar sig till dem som inte når målen. De som sitter med ett Vo2max på 60 ml/kg/min kanske inte behöver bry sig så mycket om detta eftersom de troligen redan tömt ut i princip allt de kan få i hälsoväg av konditionshöjande aktiviteter. De som däremot har en sämre kondition kommer kunna ha nytta av råden då de passar dem bättre.

Det man kanske skulle kunna tänka sig kan bli lite av ett problem är att om man ligger i mellanspannet, alltså kring 40–50 ml/kg/min. Då kan man behöva anstränga sig lite mer än de flesta man stöter på. Det räcker kanske inte att gå i samma tempo som den långsammaste i promenadgruppen på jobbet. Detta eftersom det kom mer bli för lätt för en själv. Om man vill bibehålla det man har behöver man ta i på ett sätt som stressar ens egna fysiologi utifrån ens nuvarande nivå. Det räcker inte att göra detsamma som alla andra.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Referenser

1. Iannetta D, Keir DA, Fontana FY, Inglis EC, Mattu AT, Paterson DH, et al. Evaluating the Accuracy of Using Fixed Ranges of METs to Categorize Exertional Intensity in a Heterogeneous Group of Healthy Individuals: Implications for Cardiorespiratory Fitness and Health Outcomes. Sport Med. 2021;51(11):2411–21. 


Photo by SwapnIl Dwivedi on Unsplash


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Volymträning

De flesta av oss kommer någon gång så långt i våran träning att vi inte längre bara kan "träna". Hur hårt vi än tycker på så tycks det inte räcka hela vägen.

18 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Högintensiv träning

Idag pratar Josef och Viktor om högintensiv träning. Fokuset ligger på att man i ett svep mer eller mindre ger allt man har.

11 feb. 2024

Ha ingen övertro på toppning

Idag bjuder vi på flytande skitsnack med spår av substans. Vi pratar om vår egen status i träningen och livet. Ämnet för dagen är toppning.

4 feb. 2024

Goda faktorer hos de som lyckas

Man kan ofta höra många som är framgångsrika inom sitt område, eller framgångsrika över lag, prata om samma saker.

28 jan. 2024

Året så kort...

Hela tre veckor av 2024 har gått. De flesta som haft mål och planer med sin träning har redan misslyckats med dem...

21 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hurtbullen Daniel Dalerhult

Vi pratar med den helt vanliga hurtbullen Daniel Dalerhult och hans träning mot Ironman Kalmar.

14 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Styrketräning & konditionsträning utan trötta ben?

Hur kombinerar man styrketräning med konditionsträning på ett bra sätt utan att bli för trött från styrketräningen?

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Träningsdisciplin

Att vilja saker med sin träning och ha mål är inte svårt. Att jobba mot dessa mål, ja det är en annan historia.

29 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

100 km sprint ft. Malin Yngström

Josef och Viktor har bjudit in sin omtalade granne, inte den med 9 fingrar utan Malin Yngström! Malin har precis genomfört "Kullamannen 100k Sprint" med bravur och återger denna upplevelse.

8 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

Motivationen du inte visste att du saknade!

Viktor och Josef är lite kantrade efter att ha varit inblandade i Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Det pratas om motivation, bland annat.

18 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023