Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja


Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Länge har det funnits en uppfattning om att träning med fria vikter är helt överlägset motsvarande övning utförd i en maskin. Att du blir klart starkare om du knäböjer under en skivstång jämfört med om du benpressar. Jag har själv spätt på den här uppfattningen och jag tror den ganska mycket bottnar i tradition om kultur. Det framstår som betydligt fräsigare att träna med de fria vikterna än att sitta och fjösa i maskinparken.

Saken är bara den att den här tanken inte har stämt på ganska länge. En nyligen publicerad översiktsartikel slår fast att det inte finns någon skillnad avseende ökningar av styrka, hypertrofi eller hoppförmåga när du jämför personer som fått träna antingen med maskiner eller fria vikter (1). Det här rimmar ju inte med det faktum att man oftare ser riktigt starka personer bland skivstängerna än bland maskinerna.

Fria vikter vs Maskiner – forskningen vs IRL?

Dissonansen mellan forskningen och det som kan ses på gymmen ibland kommer nog från att det är ganska svårt att definiera styrka. Att mäta hypertrofi är enkelt; du sätter ett måttband på en standardiserad plats och antecknar resultat före och efter en träningsperiod. Vill du vara mer noggrann kan du använda sig av imaging såsom ultraljud eller liknande. Poängen är att hypertrofi är ett enkelt koncept; det är större muskler. Styrka däremot kan vara lite knepigare. För att veta om en person har blivit starkare behöver du definiera vad styrka är. Ofta blir den definitionen ungefär en prestation i en viss övning. Du lyfter mer i knäböjen, alltså har du blivit starkare. Klart och betalt.

Det blir med andra ord lätt att förväxla styrka med förmåga att utföra en viss övning. Att kunna lyfta mycket i en knäböj är inte exakt detsamma som att vara stark. Givetvis är styrka en stor komponent; du behöver vara väldigt stark för att kunna lyfta din dubbla vikt i en knäböj. Det är dock inte allt. En stor faktor som avgör din förmåga i en viss övning är din teknik och din vana. Du blir med regelbunden knäböjsträning bättre på att knäböja, förutom att du även blir starkare.

Styrkevinsterna för maskiner motsvarar de du får av fria vikter

När man tittar på mer generiska mått på styrka som inte är specifika för en viss övning ser man ganska tydligt att styrkevinsterna du får av maskinträning är motsvarande de du får av träningen med fria vikter. Hur du mäter påverkar ditt resultat. Lägg tillsammans faktumet att hypertrofin inte skiljer sig mellan träningsmetoderna så har du ganska få argument för att förespråka det ena över det andra. Om du inte specifikt vill bli bra i en viss övning, såsom en styrkelyftare i de tre stora lyften spelar det ingen större roll hur du tränar. Du blir stark ändå.

Det går dock att nyansera detta lite. Överförbarheten från ett gym till ett annat när det gäller maskiner är ofta långt ifrån självklar. Om du lyfter 135 kg i bänkpressmaskinen på ditt vanliga gym kanske du får en obehaglig överraskning när du knappt tar 80 kg då du är på semester och tränar på nåt annat gym. Vilken belastning du ska välja beror på hur maskinen är uppbyggd. Det här gäller såklart inte för fria vikter. Visst finns det skillnad på stänger och bänkar men i grunden är det väldigt lika mellan gym och de skillnader som finns kan en erfaren lyftare lätt överkomma.

Fria vikter vs Maskiner – maskiner kräver ett visst mått av handpåläggning

Maskiner kräver även ofta lite handpåläggning. Det enda du behöver ställa in i en knäböj är i stort sett höjden på racket, sen är det bara lyfta. För motsvarande övning i en benpress kan du behöva spendera ett par minuter med att justera diverse rattar och knappar. Du har dessutom samma problem med nya gym; du vet kanske inte hur just de maskinerna fungerar. 

Överlag går det dock idag att säga att du kan välja ditt sätt att träna utifrån tycke och smak. Om du känner dig mest bekväm med de fria vikterna kan du med fördel nyttja dem. Du har dock ingen bra orsak överlag att klanka ner på folk som gjort andra val. Musklerna skiljer inte på sättet som du tränar. Så länge du tar i.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.

Är du intresserad av mer läsning kring vad som faktiskt spelar roll för din styrketräning finns min bok Träna Mindre att köpa i butiken på Tyngre. Min nya bok Spring Smart: Testning och träning för seriösa löpare finns nu ute! Du hittar även den som ljudbok, ebok samt i pocketformat på tyngre.se.


Referenser

1. Haugen ME, Vårvik FT, Larsen S, Haugen AS, Tillaar R Van Den. Effect of free‑weight vs . machine‑based strength training on maximal strength , hypertrophy and jump performance – A systematic review and meta‑analysis. BMC Sports Sci Med Rehabil. 2023;15(1):1–20. 


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Hantelpress

Det finns övningar som ofta förekommer runt bänkpress. En av dessa är hantelpress. Samma som bänkpress, men med hantlar istället för stång.

11 okt. 2023