Ingenmansland

Låt inte din ständiga strävan framåt hindra dig från att vara nöjd med det du redan har uppnått!

Viktor Källberg

Mäter armen fortfarande bara 41,3 cm!? Vad är det frågan om, jag har kört dubbla armpass varje vecka i flera månaders tid nu! För att inte tala om styrkan, jag har ökat knappa 5 kg i bänkpressen sedan Augusti trots att jag använder både vassle, gainer, kreatin och pwo. Väger jag fortfarande under 90 kg? Jag skulle ju vägt 95 till nyår, nu skiter sig hela deffen…

Det känns smått motsägelsefullt men samtidigt befriande att sitta och skriva dessa raderna. Jag är nämligen själv ett praktexempel på att hålla monologer som den ovan. Varför växer jag inte fortare, varför ökar inte styrkan i bättre takt, varför släpper inte fettet på gluteus som det borde och så vidare. Kampen med mitt inre jag tar aldrig slut, men skillnaden gentemot förr är att jag idag är medveten om stressen jag utsätter mig själv för med dessa tankar och att det gäller att tänka om. Förstå mig inte fel, att ha mål med det man gör är grunden till att utvecklas. Utan tydliga mål blir det svårt att veta vart man ska ta vägen, man fumlar på något sätt i mörkret efter lysknappen ovetandes både om vart man befinner sig eller rör sig emot.

Varför ser inte mina armar ut så här?

Det jag syftar till när det gäller att vara försiktig med målsättning är att det finns en negativ sida i och med den press man tenderar att sätta på sig själv. Om man inte kan hantera den pressen rätt, vilket jag återigen är grovt skyldig till, hamnar man lätt i ett väldigt nedlåtet och betungande tillstånd. När pressen växer sig för stor och stressen över att man konstant måste utvecklas men ändå inte gör det blir för hög så kan det vara lätt att tappa glädjen i det man håller på med. Tappar man glädjen i det man gör, ja då slutar man till sist att göra det. Slutar man att göra det, då uteblir resultaten helt och hållet och du kommer må ännu sämre över det faktum att du till sist gav upp. Det blir således en ond spiral om man inte lyckas hålla sina hjärnspöken i schack och misslyckas med att upprätthålla det positiva i vad man gör. För visst är det positivt att få hålla på med det man älskar dag ut och dag in! Alla har vi suttit i skolan eller på jobbet och otåligt stampat fötterna i marken i väntan på nästa pass som stundar någon timme senare. Alla har vi gått från gymmet toknöjda och känt att det var ett av de bättre passen på länge. Det behöver inte ha varit ett pass med tunga lyft över ditt personbästa utan det kan ha varit ett pass där du helt enkelt bara trivdes till max och gladde dig över att få hålla på med det du tycker om så mycket.

Kom ihåg att trivas i nuet.

Aldrignöjd är en hashtag som kan skådas på var och varannan bild på Instagram numer och återigen är vi nog många som känner igen oss. För nöjd blir man aldrig, trots att man uppnått de mål man en gång satt. Istället för att sätta dig belåtet på soffan när du väl tagit dina 100 kg i bänkpress kommer du nästan omedelbart att sätta nya mål att övervinna och således fortskrider kampen om att konstant förbättras så länge vi lever. Det är här den stora tjusningen i vårt gemensamma intresse finns men också här som den lömska falluckan lurar. I takt med att vi tar oss framåt och jagar nya mål är det viktigt att blicka tillbaka för att inse att man kommit en fantastiskt lång väg sedan man först satte fot på gymmet. Om man missar att göra detta är det lätt att tappa bort sig i sin utveckling och glömma att man faktiskt tagit sig framåt och istället bara fokusera på de mål man misslyckats med eller inte nått upp till. Om man istället kan glädjas åt processen samtidigt som den äger rum och på så sätt leva och trivas i nuet förhindrar man till stor del den negativa stress som annars lätt bryter sig in i huvudet och tynger ner en när ett eller flera mål inte uppnås just den här gången. När man konstant strävar framåt och bara har ögon på framtiden missar man det som händer i nuet. Detta synsätt tenderar att stänga in dig på en plats du egentligen inte vill vara, mellan nuet och framtiden, i Ingenmansland. För i framtiden är du inte, du har inte de där massiva klubborna du jagar än, och i nuet lever du inte heller för du kan inte glädjas åt att du trots allt lyckats bygga på dem hela 9 cm sedan du började. Med andra ord hamnar du i ett vakuum, något slags obefintligt tidsrum där du varken kan leva i och glädjas åt nuet pga att du ännu inte fulländat din fysik eller heller glädjas åt framtiden för dit har du inte kommit än. I Ingenmansland mår helt enkelt ingen bra.

Gör såhär istället. Gläds åt vem du är! Gläds åt att du faktiskt tagit dig i kragen och satt igång med träningen. Gläds åt vad du åstadkommit hitills! Lita på processen och på din egen förmåga! Som du redan bevisat för dig själv vid otaliga tillfällen fortsätter du att utvecklas även om du kanske önskar att takten på utvecklingen var något snäpp bättre. Gläds åt allt det här positiva istället och lev i nuet för faktum är att nuet är den enda tid vi någonsin kan leva i.

Glöm aldrig var du började. Här hade Viktor tränat ett år.

Man kan lära av det förflutna, man kan se hoppfullt på framtiden, men det är alltid i nuet vi måste befinna oss för det är där livet kommer att utspela sig. I Ingenmansland mår helt enkelt ingen bra.



Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022

Mångkamparen Bianca Salming

Träningsintensivt snack med vår främsta sjukampare Bianca Salming. Hur får man egentligen ihop all den träning som krävs?

29 sep. 2022

Energibrist och hur mycket ska du egentligen äta?

Vi svarar på frågor om hur mycket du ska äta och diskuterar runt frågan att höja sitt intag, och hur vet du om du äter tillräckligt?

18 sep. 2022

Vilka grips ska man välja?

Simon och Hanna pratar om grips och vad man kan tänka på när det gäller att skydda sina händer.

13 sep. 2022

Allt om Elebros träning

Kanske vår vackraste gäst genom alla tider, och dessutom en av de mest vältränade. Alexander Elebro lägger här ut texten om sin träning

12 sep. 2022

Vi avslöjar könet på bebisen

I veckans avsnitt pratar vi ångest, att känna att man inte räcker till och hur Patricia planerar tiden efter graviditeten.

11 sep. 2022

Olika träningsmetoder

Fred & Ash snackar lite om sin träning och olika träningsmetoder, fysiker och kommande tävlingar. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

10 sep. 2022