Det handlar om barnen

Vi behöver en idrottsrörelse som tar sitt ansvar NU.

Lorena Gustavsson

Förbannad, besviken, förtvivlad – men tyvärr inte förvånad. Studien som visar att var tjugonde, eller 5% av ungdomar aktiva inom föreningsidrotten har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp talar sitt tydliga språk.

Nu föregår jag kränktheten här innan någon börjar yla om hur problematiskt det är att dra slutsatser från enkätstudier och den typen av självrapportering som metoden innebär. Andas in – klart att mer forskning behövs för att säkerställa siffrorna. Andas nu ut och låt oss ta ett steg bakåt och reflektera över själva problematiken istället för exakt hur svåra symtomen är.

Även om studiens resultat inte är 100% skottsäkert kan det ge en fingervisning om hur maktpositioner i dagsläget utnyttjas på fulast möjliga sätt inom föreningsidrotten. Någonting säger mig att våra aktiva barn och ungdomar är mer oroliga över detta faktum än över studiens upplägg. Dessutom är det svårt att göra studien på något annat sätt. Hur skulle det i så fall se ut? Ska vi fråga förövarna om frekvensen på deras övergrepp kanske? Det kan bli svårt.

Att fler talar öppet om sina erfarenhet av övergrepp inom idrotten. Studier likt denna bekräftar en oro som aktualiserades i samband med Patrik Sjöbergs offentliggörande av sina erfarenheter 2011. Sjöberg lanserade nyligen, så sent som den tionde maj, tillsammans med det icke vinstdrivande företaget Treskablinoll projektet Idrottsbrevet. Projektets syfte är att jobba preventivt mot övergrepp inom idrotten via insatser från barnpsykologer, kriminologer samt verksamma inom barn- och ungdomsidrott. Många stora idrottsprofiler som Börje Salming och Thomas Ravelli ställer sig bakom initiativet, för att inte tala om den i snarlika frågor högaktuella Linnea Claesson.

Ideella organisationer och eldsjälar i all ära men ingen kan leva på luft och likes. Privatpersoners Swishande och donationer i all ära, ni är alla hjältar som delar med er. Samtidigt tänker jag att vi måste kunna göra mer. Sida vid sida om välgörenheten borde i min mening även det offentliga bedriva preventiv verksamhet.

Skadan ska idealiskt sett inte hinna ske. Ordet preventivt klingar därför förbaskat bra i sammanhanget. I den bästa av världar minns alla sin aktiva ungdom med glädje. Idrottsvärlden bör vara en plats där kroppskännedom och självbild kan utvecklas på ett oerhört positivt sätt vilket sker under rätt förutsättningar. Utöver det ska föreningslivet stå för trygghet, samarbete och gemenskap. Just nu är det tyvärr inte aktuellt för de barn och unga som faller offer för övergrepp. När nyhetsrubriker som Mannen som döms till 8 års fängelse för grov våldtäkt mot barn har under flera år varit ledare för ungdomslag inom AIK möter ens morgontrötta ögon adderar insikten om sakernas tillstånd en ovanligt besk eftersmak till morgonkaffet.

Föreningsidrott är en ideell verksamhet, volontärerna är där på andra grundvalar än insättningen av x antal rödingar på kontot. Inget fel i det. Utan den välviljan skulle många verksamheter dö ut, men vi måste prata om att tränare förväntas bedriva kompetent coaching utan vare sig ersättning eller krav. Uteblivna krav på ledarna, särskilt i barn- och ungdomsligorna kommer oundvikligt dra till sig ett och annat rötägg.

Utbildningskrav och arvodering är två tydliga incitament för de som verkligen brinner för verksamheten att engagera sig. Lite mer tid skulle det förstås ta, men det skulle också bringa kredibilitet och klirr i kassan.

Pengar kan gå till många saker i en statsbudget, idrott och hälsa verkar dock aldrig stå högst i kurs där, oavsett vem som sitter i regering. Synd, för om man satsade på dessa tu skulle utgifterna minska i andra änden. Det vill säga, sjukvården skulle få lite färre bränder att släcka. Varken staten eller det privata är gjorda av pengar. I så fall skulle idrottskidsen inte behöva sälja kakor och underkläder för att finansiera föreningens förehavanden. I get that, men kom igen! Lite fler löv med Birgit Nilsson-tryck i sport-potten kan väl inte vara en så anskrämlig idé?

Nu ska det här inte bli ett politiskt förslag, eller jo, det ska det faktiskt. Varför inte ta och införa den där läskskatten? Den verkar fungera överallt där den testas, vad mer behöver vi veta? Varför inte samtidigt höja skatten på tobak och alkohol ännu lite mer? Vi som verkligen vill ha det ena eller det andra kommer i vanlig ordning fortsätta köpa det ändå. På befolkningsnivå kommer konsumtionen dock att minska och således också omkostnaderna som följer av skadeverkningarna som ovanstående orsakar.

Om vi sparade in lite där skulle värdefulla kronor, bland mycket annat till exempel kunnas läggas på en renovering av föreningslivet. Finansiera arvoderad kompetensutveckling. Se till att tränarna är fler än idag och de får gärna jobba två och två för att öka säkerheten. Kräv alltid tomma belastningsregister åtminstone på relevanta punkter, det sistnämnda kostar inte en spänn. Förutom de ekonomiska incitamenten tror jag starkt på att tidigt lära barn om rätten till sin kropp, i och utanför idrottens värld. Vi måste väck med tysthetskultur kring övergrepp, uppmuntra till att våga prata om misstankar eller egna upplevelser. Ingen ska behöva stå ut med sexuella övergrepp eller ens trakasserier, speciellt inte barn. Speciellt inte i anslutning till den aktivitet de kanske älskar allra mest. Det är vuxenvärldens ansvar att se till.

Förbannad, besviken, förtvivlad, orolig, bitter. Alla känslor är jobbiga och känsliga att ta i men att blunda och vara tyst är inget alternativ.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023